Hodesylte oppskrift

Hodesylte oppskrift

Hodesylte gir absolutt den beste sylten, Sylte er det klassiske norske julepålegget., og fra gammelt av ble sylte laget av kokt kjøtt fra grisehode, her beskriver vi hvordan. 

Dette trenger du

½ ferskt svinehode

½ kg benfri svinebog

½ ts allehånde

½ ts muskatnøtt

½ ts malt ingefær

½ ts malt pepper

2 ss salt 

liten pose aspik pulver.

Påleggform 

Slik gjør du

Svinehodet legges i kaldt vann natten over. Neste dag børster du det godt i rikelig med kaldt vann.

 

Ha ca. 5 liter vann i et stort kokekar og kok opp. Legg svinehodet med svoren ned i kokekaret, ha om nødvendig på mer vann, så hodet så vidt er dekket. Kok opp igjen, legg på lokk og la hodet koke ca. 30 minutter. Ta opp hodet med en hulløse, og med en liten kniv skjærer du svoren av så hel som mulig.

 

Legg hodet tilbake i kokekaret, og nå sammen med kjøttet, og la det hele koke til det er mørt, det vil si til kjøttet løsner helt fra benet. Dette kan ta 2 - 3 timer. Tilleggskjøttet kan du ta opp etter ca. 1 time.

 

Ta opp det ferdigkokte hodet, fjern itlene (de hvite kjertlene som sitter mot halsen). Løsne kjøttet fra bena og skjær det deretter i skiver. Sorter magert og fett kjøtt.

 

I en bolle legger du en vid plastpose (av kokeplast). Putt først i svoren (bre den ut i bunnen av posen), og legg så vekselvis fett og magert kjøtt oppå svoren.

 

Mellom lagene drysser du følgende krydderblanding : ½ ts allehånde, ½ ts muskatnøtt, ½ ts malt ingefær, ½ ts malt pepper, 2 ss salt og en liten pose aspik pulver.

Bind sammen plastposen så den slutter tett om innholdet.

 

Legg en rist i bunnen av kokekaret med kraft, legg sylten på risten og la den bli gjennomvarm, det tar ca. 30 minutter.

Ta så sylten opp og legg den i press.

Den ferdigpressede sylten kan tas ut av posen og legges i en 10% saltlake eller pakkes i vakuum.

Vel bekomme!

Related Posts
  1. Kaldrøkt Bacon Kaldrøkt Bacon Følger du denne oppskriften på kaldrøkt bacon får du helt klart en godt resultat
  2. Jerky Jerky Jerky er perfekt som snacks på tur og veldig enkelt å lage selv.
  3. Kaldrøkt Laks Kaldrøkt Laks Kladrøkt laks. Gjør det selv og bli overasket av resultatet. 
  4. Kylling/Kalkun pølse Kylling/Kalkun pølse En sunnere familiefavoritt laget på kylling og kalkun, et meget godt alternativ om dine gjester ikke skal ha svin, Sunde gode, Magre pølser